Medový koláč

pokud hledáte dokonalý dezert, který kombinuje jemný medový korpus, opečené lískové ořechy a lahodný vanilkový krém, tento recept je pro vás. Tato domácí verze vás okouzlí výraznou chutí medu a skořice, doplněnou o ořechovou drobenku. Každý kousek je plný bohaté, sladké chuti a jemné konzistence, která se doslova rozplývá na jazyku. Je ideální na svátky, oslavy či k odpolední kávě. Příprava je jednodušší, než byste čekali, a výsledek jistě překvapí každého hosta!

Ingredience na korpus:

  • 180 g lískových ořechů (upečených a zbavených slupky)
  • 70 g lískových ořechů pro posypání
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g medu
  • 200 g mléka
  • 70 g oleje
  • 5 vajíček
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1 ČL skořice
  • 3 PL kokosového cukru (nebo podle chuti)

Ingredience na krém:

  • 600 g mléka
  • 2 balíčky pudinku pravá vanilka
  • 3 PL xylitolu
  • 150 g másla (pokojové teploty)

Postup přípravy:

1. Uvaříme vanilkový pudink

Nejprve připravíme krém. Do hrnce nalijeme 400 g mléka a přidáme 3 lžíce xylitolu. Když se mléko začne vařit, pomalu do něj přidáváme směs pudinkového prášku rozmíchaného ve zbylých 200 g mléka. Neustále mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout pod potravinovou fólií, aby se nevytvořila kůže.

2. Opečeme lískové ořechy

Lískové ořechy rozložíme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 175 °C přibližně 20 minut, dokud nezačnou vonět a slupka se nezačne odlupovat. Po upečení jejich třením v utěrce zbavíme slupky a umeleme na jemno.

3. Připravíme medový korpus

Vyšleháme vajíčka s kokosovým cukrem do světlé pěny. Potom přidáme med, olej a mléko a vše důkladně promícháme. Nakonec postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí a pomletými lístky. Těsto rozdělíme na tři části a každou část pečeme samostatně ve formě o rozměrech 24 × 24 cm, kterou jsme vystlali pečícím papírem. Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 13 minut, dokud nejsou pláty zlatohnědé.

4. Dokončíme vanilkový krém

Do vychladlého pudinku postupně zašleháme máslo pokojové teploty, dokud nevznikne jemný a nadýchaný krém.

5. Poskládáme koláč

Na první plát korpusu naneseme část vanilkového krému, přikryjeme druhým plátem a opět naneseme krém. Tento postup zopakujeme is třetím plátem a vršek celého koláče potřeme zbylým krémem. Nakonec povrch bohatě posypeme pomletými lístky.

6. Necháme zachladit

Hotový koláč vložíme do chladničky alespoň na 4 hodiny, ideální však přes noc, aby se chutě propojily a koláč ztuhl. Před podáváním ho nakrájíme na čtverce nebo obdélníky a můžeme ozdobit lístkem máty či kouskem čokolády.

Tipy pro vylepšení:

  • Můžete přidat trochu pomerančové kůry do těsta pro svěžejší chuť.
  • Pokud preferujete sladší krémy, přidejte více sladidla podle chuti.
  • K ozdobení můžete použít i čokoládovou polevu nebo karamel.

Autor : Instagram _maskrtky_od_katky